Sådan holder du en mere ansvarlig jul

Man siger, at julen er hjerternes fest. Det er det også. Men det kan også være pengenes fest. I alt for mange familier og på alt for mange arbejdspladser bliver julen til en dyr forbrugsfest. Vi bruger store beløb på at pynte op, købe gaver og mad. Ofte kunne det halve have været nok. Vil du gerne have en mere ansvarlig jul i år? Det vil sige en jul med mere omtanke på miljøet? Eller måske du gerne vil have mindre fokus på gaver og mere fokus på de mennesker, der omgiver dig, og som du holder af? Her får du tre gode råd til at gøre din jule mere ansvarlig.

Giv gaver, der vækker glæde

Danskeren bruger svimmlende beløb på at købe ind til jul hvert år. Derfor bliver julen også nogle gange kaldt for en forbrugsfest. Vil du gerne have en mere ansvarlig jul, kan du sætte ind her. Betyder det en jul uden gaver? Nej! Når vi giver gaver til hinanden, er det for at vise vores hengivenhed og kærlighed. Det vigtigste med de gaver, der ligger under træet, er ikke deres pris. Det er derimod, om de vækker glæde. Det samme gælder, når du som arbejdsgiver køber gaver til dine medarbejdere. Folk går ikke så meget op i, hvad de får, som at der er blevet tænkt på dem. Så før du køber det næste dyre ur, så spørgs dig selv, om vedkommende overhovedet bliver glad for det. Du kan finde gode ideer til julegaver til alle typer relationer online.

Skift pakkekalenderen ud med adventsgaver

Også ved julepynten og pakkekalenderen kan du prøve at tænke i nye baner. Ligesom med gaverne juleaften skal en pakkekalender bringe glæde. De ender dog ofte med lidt uopfindsomme og meningsløse ting. Mange af de pakkegaver, du giver, er ikke særlig brugbare. Vil du gerne spare lidt på pengene og ressoucerne? Så kan du skifte den årlige pakkekalender ud med adventsgaver. På den måde får modtageren stadig lov til at glæde sig til juleaften. Men du skal ikke ud og finde 24 små ubrugelige gaver. I stedet kan du nøjes med fire lidt større gaver. Det er nemt at finde gode adventsgaver til alle aldersgrupper, som du er sikker på vil blive værdsat.

Sæt fokus på genbrug og energiudnyttelse

Det kan også være, at denne jul skal sætte bæredygtighed i en større skala på programmet? Hvad for eksempel med at genbruge sidste års julepynt? Eller lave nyt kreativt pynt ud af det gamle? Du kan også gøre et større nummer ud af det ved at droppe al plastik, f.eks. bestik, tallerkner og pynt. I forhold til bæredygtighed og ansvar kan små forandringer virkelig gøre en stor forskel. Prøv for eksempel at skifte jeres almindelige sorte affaldssække af plastik ud med genanvendeligt papir. Du kan også gøre en forskel ved at sortere jeres affald i papir, madaffald og plastik. Eller du kan foretage en større renovering og få installeret solceller. Alt gør en forskel.

Add a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *