Tandlægeuddannelsen er en længerevarende og krævende uddannelse, der kræver stor interesse og motivation for at lykkes. Hvis du er interesseret i at blive tandlæge i Danmark, er der nemlig en lang af række krav, du skal opfylde. Der er desuden en lang uddannelsesvej, der skal tilbagelægges – og med en høj frafaldsprocent, er vidner det desværre om at ikke alle kan blive tandlæge.
I denne guide vil vi se forklare vejen til at blive tandlæge i Danmark, og hvad explicit kræves for at komme ind på uddannelsen.
Uddannelsessteder
Det er muligt at tage uddannelsen, der går under navnet ”odontologi” to steder i Danmark, hhv. Københavns Universitet og Aalborg Universitet. Du kan finde den fulde beskrivelse af uddannelsen på deres hjemmesider:
Adgangskravet til tandlægeuddannelsen
For at blive optaget på tandlægeuddannelsen i Danmark, skal du have en studentereksamen eller tilsvarende eksamen. Du skal have haft matematik og fysik på A-niveau samt enten kemi eller biologi på B-niveau. Derudover kræves der en karakter på mindst 7 i alle tre fag på gymnasialt niveau.
Optagelsesprøven
Når du har opfyldt adgangskravene, skal du tage en optagelsesprøve for at blive optaget på tandlægeuddannelsen. Optagelsesprøven består af en skriftlig og en mundtlig del. Den skriftlige del tester dine evner indenfor matematik, fysik og kemi, mens den mundtlige del tester din evne til at formidle og forklare dine svar på de skriftlige opgaver.
Opbygningen af uddannelsen
Tandlægeuddannelsen i Danmark er en femårig universitetsuddannelse, der består af en kombination af teori og praktik. Uddannelsen er opdelt i tre faser:
Selve grunduddannelsen
Grunduddannelsen er den teoretiske del af uddannelsen og varer i tre år. Her vil du lære om anatomi, biokemi, fysiologi og andre grundlæggende emner indenfor tandlægevidenskaben. Du vil også lære om forebyggelse og behandling af sygdomme i mundhulen samt om materialer og teknikker til at udføre tandbehandlinger.
Den kliniske uddannelse
Efter grunduddannelsen følger en klinisk uddannelse på to år. Her vil du lære at udføre forskellige tandbehandlinger under supervision af erfarne tandlæger. Du vil få mulighed for at arbejde med patienter og lære at diagnosticere og behandle sygdomme i mundhulen.
Turnusuddannelse
Turnusuddannelsen er en praktisk uddannelse, hvor du arbejder som tandlæge under supervision af en erfaren tandlæge. Formålet med turnusuddannelsen er at give dig praktisk erfaring og forberede dig på at arbejde som selvstændig tandlæge.
Efter turnusuddannelsen
Efter turnusuddannelsen kan du vælge at specialisere dig indenfor et bestemt område indenfor tandlægevidenskaben. Der findes flere forskellige specialiseringer, herunder tandregulering, kirurgi og protetik. Specialiseringen kræver yderligere uddannelse og praktisk erfaring.
Som tandlæge har du mulighed for at arbejde i både offentlige og private tandlægeklinikker. Du kan også arbejde som selvstændig tandlæge og starte din egen klinik. Der er generelt gode karrieremuligheder for tandlæger i Danmark, da der er stor efterspørgsel på tandbehandlinger.
Andre karrieremuligheder
Mange tandlæger og tandplejere vælger at starte alternative forretninger op. Et godt eksempel er den danske webshop Den Glade Mund, der forhandler tandplejeprodukter og er startet af tandplejeren Liselotte Hinrich.
Konklusion
At blive tandlæge i Danmark er en lang uddannelsesvej, der kræver stor interesse og motivation. Du skal have en studentereksamen eller tilsvarende eksamen og bestå en optagelsesprøve for at komme ind på uddannelsen. Uddannelsen er opdelt i tre faser: en grunduddannelse på tre år, en klinisk uddannelse på to år og en turnusuddannelse på et år. Efter endt uddannelse kan du specialisere dig og arbejde i både offentlige og private tandlægeklinikker eller starte din egen klinik. Det er en krævende, men også givende uddannelse, der åbner op for gode karrieremuligheder indenfor tandlægevidenskaben.