Vis fagligt ansvar når du vælger materialer. Massivt træ vs. MDF plader

Når du skal bygge noget; et hus, nyt køkken, en skillevæg eller et nyt hegn til haven, skal du altid vurdere fordelene og ulemperne ved de materialer du vil bruge. Der er mange aspekter, som spiller ind i, hvorfor du bør vælge nogle materialer frem for nogle andre. Det kan for eksempel være holdbarheden, prisen, vedligeholdelse eller om det er miljørigtigt materiale.

Fordele og ulemper ved massivt træ

Massivt træ er et populært materiale i mange byggeprojekter. Det har helt klart også mange fordele. Det er stærkt og robust – hvis det du bygger, skal holde i flere generationer, så er massivt træ perfekt. Massivt træ er også smukt i sit udtryk. Derudover kan det tilpasses på talrige måder både på form, finish og farve.

Til gengæld trækker massivt træ sig sammen når det udsættes for ændringer i temperatur og fugtighed. Medmindre disse betingelser er omhyggeligt kontrolleret risikerer du, at materialet skrumper, sprækker eller bøjer. Skabe, paneler mm. bygget af massivt træ kræver et højt niveau af vedligeholdelse. Uden den rigtige vedligeholdelse risikerer du er materialet går i stykker, som nævnt før. Desuden er der også større risiko for, at massivt træ bliver angrebet af insekter, især hvis det ikke er ordentligt vedligeholdt.

Fordele og ulemper ved MDF plader

Et alternativ til massivt træ er MDF plader. MDF plader er et kompositmateriale af høj kvalitet, som er fremstillet af genanvendte træfibre. Træfibrene og harpiks er maskine tørret og presset til fremstilling af solide og stabile plader. Fordi MDF plader er menneskeskabt er der forskellige typer af MDF plader. De varierer med tæthed, størrelse, limtype, trætype og tykkelse. Jo tættere og tykkere en MDF plade er, jo dyrere er den også.

En klar fordel ved at bruge MDF plader er at de ikke forvrænges eller sprækker. Ligesom normalt træ udvider og sammentrækker MDF plader sig, når der er ændringer i temperaturen eller fugtigheden, men i modsætning til træ, så forvrænges MDF plader ikke. Derudover kan du få MDF plader produceret til at være meget vandtætte, så pladerne kan bruges i rum med høj luftfugtighed, så som badeværelset.

MDF plader er nemme at tilpasse og kan fås i store størrelser, hvis nødvendigt. Normalt træ har begrænsninger på det punkt. Til sidst skal det nævnes, at der er en forskel i prisen mellem MDF plader og massivt træ. MDF plader er oftest billigere end massivt træ, selvom det er lige så stærkt og kan holde i lang tid, med den rigtige vedligeholdelse.

Vælg det materiale som er bedst til dit projekt

Begge materialer har deres fordele og ulemper. Derfor er det op til dig selv, hvad du foretrækker

at bruge til det byggeri eller projekt du står med. Det kommer også an på personlig præference. Hvis det er vigtigt for dig, at dine nye køkkenskabe er i massivt træ, så er det jo det du skal vælge. Det kan også hjælpe på din beslutning at tale med dine venner og bekendte om deres erfaringer med de to materialer. Ellers kan du med fordel tage en snak med dit lokale byggemarked og høre deres input til det bedste materiale til dit projekt.

Add a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *